Μονή Ευαγγελιστρίας

Η Ιερά Μονή της Ευαγγελιστρίας είναι από τα πιο αξιόλογα μνημεία των Βορείων Σποράδων, με θαυμαστή αρχιτεκτονική. Η ανοικοδόμηση της Μονής άρχισε το 1794 και ολοκληρώθηκε το 1806 από μια μικρή ομάδα μοναχών, τους «Κολλυβάδες». Τους ονόμασαν έτσι ειρωνικά, γιατί μετά την αποχώρησή τους από το Άγιο Όρος τελούσαν μνημόσυνα τις Κυριακές, παρά τις διαφωνίες των υπολοίπων μοναχών. Το κίνημα των Κολλυβάδων επηρέασε πολύ την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Σκιάθου. Πρωταρχικό τους μέλημα ήταν να διασωθεί ο Ελληνορθόδοξος πολιτισμός. Συνεισέφεραν σημαντικά και στην Επανάσταση του 1821, τόσο ηθικά όσο και οικονομικά. Εδώ υφάνθηκε για πρώτη φορά η Ελληνική σημαία του αγώνα και ορκίστηκαν οι Ηγέτες της Επανάστασης . Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν μια μεγάλη συλλογή λαογραφικών αντικειμένων, ιστορικών κειμηλίων και εκκλησιαστικών σκευών, τα οποία εκτίθενται στο Μουσείο που λειτουργεί στη Μονή. Αξίζει να την επισκεφτείτε ιδιαίτερα την Μεγάλη Εβδομάδα και το Δεκαπενταύγουστο, όπου οι λειτουργίες έχουν πανηγυρικό χαρακτήρα.

Η οικία του Αλέξανδρου

Παπαδιαμάντη Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου 1851 στη Σκιάθο και είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες . Ο Οδυσσέας Ελύτης στο «Άξιον Εστί », μας παροτρύνει να μνημονεύουμε τον Α. Παπαδιαμάντη, όπου και να μας βρίσκει το κακό. Ενώ ο Καβάφης τον χαρακτήρισε «κορυφή των κορυφών». Το σπίτι –μουσείο του Παπαδιαμάντη χτίστηκε από τον πατέρα του το 1860 και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης , σε απόσταση λίγα μέτρα από το λιμάνι. Είναι ένα διώροφο κτίσμα με τοίχους από πέτρα και ξύλινη στέγη με κεραμίδια. Το σπίτι είναι ένα φτωχικό, παραδοσιακό σκιαθίτικο σπίτι, καθώς και ο ίδιος ήταν απλός και λιτός στη ζωή του. Η περιήγηση στο σπίτι, όπου έζησε και απεβίωσε ο γνωστός και ως «Άγιος των γραμμάτων» , είναι μια μοναδική εμπειρία για τον κάθε επισκέπτη.

Το Κάστρο

Το Κάστρο βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Σκιάθου, χτισμένο σε ένα βράχο πάνω στη θάλασσα. Το φυσικό αυτό φρούριο υπήρξε καταφύγιο των κατοίκων από πειρατικές επιδρομές. Η ζωή στο Κάστρο ήταν δύσκολη, λόγω έλλειψης χώρου.Υπήρχαν 400 μικρά σπίτια, το ένα δίπλα στο άλλο, ενώ ο πληθυσμός έφτανε τα 1500 άτομα. Υπήρχαν επίσης 20 εκκλησίες, 4 ενορίες ,ένα τζαμί και ένα διοικητήριο κατά την τουρκοκρατία . Το Κάστρο ιδρύθηκε το 1360 υπό βυζαντινή κυριαρχία . Το 1453 το κατέλαβαν οι Ενετοί και το διάστημα μεταξύ 1538- 1821 οι Τούρκοι . Το 1829 οι κάτοικοι της Σκιάθου επέστρεψαν στην σημερινή πόλη της Σκιάθου, παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούσαν από τα υπάρχοντά τους.

Το ξενοδοχείο Mystery Skiathos Hotels προτείνει να επισκεφθείτε την Καστροπολιτεία . Ένα σύμπλεγμα κτισμάτων στην κορυφή του λόφου που σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές, η θέα σε μαγεύει , ενώ η ελληνική σημαία που δεσπόζει πάνω από τη θάλασσα συγκινεί. Μπορούμε να φτάσουμε είτε οδικώς, είτε με ημερήσιες εκδρομές με καραβάκι που κάνουν στάση εκεί. Το Μπούρτζι Το Μπούρτζι είναι τόσο εμβληματικό, που αξίζει να το επισκεφτούμε. Βρίσκεται πάνω σε ένα καταπράσινο βράχο στην άκρη του λιμανιού. Χτίστηκε το 1207 από τους Ενετούς αδερφούς Γκίζι. Το 1660 το φρούριο καταστράφηκε από τον Ενετό ναύαρχο Φραγκίσκο Μοροζίνι . Είναι ο ίδιος που βομβάρδισε και τον Παρθενώνα. Σήμερα, δεν σώζεται τίποτα από τα τείχη . Οι επισκέπτες όμως, αξίζει να περιηγηθούν στο πολιτιστικό κέντρο που λειτουργεί στο χώρο. Επίσης μπορούν να απολαύσουν τη βόλτα τους στο Μπούρτζι οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, καθώς είναι υπέροχο, δροσερό και καταπράσινο με μαγευτική θέα στη θάλασσα και τη χώρα του νησιού. Ακόμα, προσφέρεται και για μπάνιο, καθώς έχει μονοπάτια που οδηγούν στη θάλασσα .